Systems Engineering waardevol voor projecten

Een terugblik op de training systems engineering bij Nspyre te Delft

Afgelopen week hebben we met een aantal collega's in Delft kennisgemaakt met systems engineering. De training was verdeeld over 8 blokken en werd daarbij afgewisseld met korte workshops waarin praktijkvoorbeelden in teams uitgewerkt werden.

De training werd verzorgd door een zeer ervaren collega die zijn rijke ervaring heeft gedeeld en tal van praktijkvoorbeelden heeft aangehaald. Samen met collega's kom je dan tot interessante discussies waarbij je systemen vanuit verschillende invalshoeken benadert. In Systems Engineering komt immers iedere discipline uit ons vakgebied aan bod, van requirements engineering (modelling) via bouw naar verificatie/validatie tot aan ingebruikname en instandhouding. Vanuit mijn technische achtergrond als verificatie & validatie manager herken ik veel overeenkomsten met ISTQB. Dit is een gestandaardiseerde manier om door het gehele V-model systeemkwaliteit te bewaken en daarmee op een uiteindelijk "soepel" acceptatietraject aan te sturen. Onderdelen als stakeholder management en een correcte decompositie van requirements in doelen, capabilities en functies (richting, inrichting en verrichting) zijn daarin ook erg belangrijk. Systems Engineering biedt een waardevolle bagage aan hulpmiddelen die helpen het project te structureren zodat dit qua planning en bereik voor alle project leden eenduidig wordt. Het ondersteunt daarmee alle disciplines door de hele life-cycle heen. Dit geldt voor zowel opdrachtgever als voor de opdrachtnemer.

Samengevat een zeer leerzame training die goed laat zien dat structuur vooral ook in het begin van het traject de continuïteit borgt. In de training komen duidelijke voorbeelden en verschillende instrumenten aan bod om vroegtijdig in een traject de juiste structuur aan te brengen. Het is echter wel van belang deze hulpmiddelen aan te passen aan het domein en de omgeving. Systems Engineering is geen doel op zich maar een in de praktijk bewezen benadering om projecten gestructureerd te laten verlopen waarbij misverstanden en verrassingen zoveel mogelijk worden uitgesloten.

Meer weten over Systems Engineering? Stuur een e-mail naar info@nspyre.nl o.v.v. Systems Engineering.

Groeten,

Jeroen
Projectleider Test en Acceptatie